fbpx

Ενισχύονται τα προγράμματα για ΑμεΑ – Δελτίο Τύπου

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς και τα Special Olympics Hellas προχωρούν μέσω μιας σημαντικής συμφωνίας στην ίδρυση προπονητικού προγράμματος, φιλοδοξώντας να εντάξουν άτομα με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.

Σε μια πολύ σημαντική συμφωνία κατέληξε ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς με τα Special Olympics Hellas, προκειμένου να διευρύνει και να ενισχύσει τα προγράμματά του για τα ΑμεΑ.

Οι δυο πλευρές προχώρησαν στην ίδρυση και λειτουργία Προπονητικού Προγράμματος, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με νοητική αναπηρία στα αθλήματα τα οποία αναπτύσσει ο ΝΑΟΚΘ, προκειμένου οι αθλητές να συμμετέχουν σε τοπικούς, περιφερειακούς, Εθνικούς και παγκόσμιους αγώνες Special Olympics, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής τα Special Olympics Hellas αναλαμβάνουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις, τις συνεργασίες, την πιθανή παροχή απαραίτητου εξοπλισμού και τη συνεχή υποστήριξή τους.

Ο ΝΑΟΚΘ αναλαμβάνει τη διάθεση αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αποθήκευσης, την υποστήριξη και εξεύρεση προπονητών και αθλητών με τη συνεργασία τοπικών φορέων, εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων υποστήριξης ΑμεΑ και ανάπτυξη των παράλληλων προγραμμάτων Special Olympics Hellas.

Πιο συγκεκριμένα:

– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Παίζουμε Μαζί, Μαθαίνουμε Μαζί.

(Play Unfied, Learn Unfied).

– Εθελοντισμός.

– Πρόγραμμα Οικογενειών.

– Νεαροί αθλητές.

– Υγιείς αθλητές.

Τα Special Olympics Hellas και ο ΝΑΟΚΘ δεσμεύονται να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην επιτυχία του προγράμματος, θέτοντας σε κάθε περίπτωση τις βάσεις για την ισχυροποίηση και βιωσιμότητά του με το πέρας της πρώτης τριετίας σχεδιασμού.

“Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μας. “Παντρεύουμε” δυο αγαπημένα μας αθλήματα, που μας έχουν φέρει πρωταθλητές στην Καλαμαριά, την κωπηλασία και το κανόε καγιάκ, με αυτά τα ιδιαίτερα παιδιά των Special Olympics.

Πρόκειται για μια πολυπόθητη συνεργασία, που περιμέναμε εδώ και 1 ½ χρόνο. Για μας αυτή είναι η αρχή, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Θέλουμε να δούμε πολλά παιδιά, τα περιμένουμε ώστε να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο.

Τα παιδιά αυτά μπορούν να βγουν στη θάλασσα, να κωπηλατήσουν, να κάνουν κανόε καγιάκ, με ασφάλεια και γιατί όχι, να βγουν στο εξωτερικό με άλλους πρωταθλητές και να αγωνιστούν μαζί τους”, τόνισε η πρόεδρος του ΝΑΟΚΘ, Θεοδώρα Κιφωνίδου.

Ο Διονύσιος Κοδέλλας, πρόεδρος και πρέσβης επί τιμή, Special Olympics Hellas, δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία του προγράμματος, μιλώντας με κολακευτικά λόγια για τον ΝΑΟΚΘ και τα στελέχη του: “Είμαι σίγουρος ότι από τη συνεργασία που ξεκινάει, θα βγουν πολλά και όμορφα πράγματα, πάντα επ’ ωφέλεια των αθλητών μας, των Special Olympics. Οι εγκαταστάσεις εδώ είναι άψογες, συντηρούνται και είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή για αθλητικές δραστηριότητες. Σήμερα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα, που ελπίζουμε ότι θα μας φέρει άλλα παιδιά. Στόχος μας είναι μέσω του αθλητισμού να εντάξουμε άτομα με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού.

Είμαι σίγουρος ότι με την έναρξη της συνεργασίας αυτής, ο Όμιλος θα αποτελέσει “μαγνήτη” και για άλλα παιδιά με νοητική αναπηρία, ώστε να έρθουν και να γνωρίσουν τον αθλητισμό και να αλλάξει η ζωή τους.

Να δουν οι γονείς κυρίως, ότι υπάρχει και μια άλλη κοινωνία που θα βγάλει τα παιδιά από το σπίτι. Δε θα περάσουν μια μίζερη ζωή σε έναν καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε. Δεν σας κρύβω την απόλυτη αισιοδοξία μου, γνωρίζοντας τις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚΘ, την Κα Κιφωνίδου με τους συνεργάτες και το επιτελείο της και μαζί με εμάς, το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό”.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος των Special Olympics Euro – Eurasia, David Evangelista, ο οποίος δήλωσε: “Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Όμιλο της Καλαμαριάς και να έχουμε εδώ αθλητές, που για εμάς είναι πρωταθλητές. Μας εμπιστευτήκατε να έρθουν τα Special Olympics σ’ αυτό το μέρος της Ελλάδας και μέσα από τον όμιλό μας θα φέρουμε αυτό που θέλετε”.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι στο πλευρό του ΝΑΟΚΘ, στην προσπάθεια που κάνει για τα παιδιά ΑμεΑ: “Ένα τεράστιο μπράβο στα παιδιά, ένα τεράστιο μπράβο στον Όμιλο και στην Ρίτσα Κιφωνίδου. Η κοινωνία μας δεν μπορεί να έχει αποκλεισμούς, αυτό είναι δεδομένο. Δεν το δεχόμαστε και νομίζω ότι όταν συνεργαζόμαστε, φέρνουμε τέτοια αποτελέσματα. Θέλουμε να εδραιώσουμε μιας σχέση ανάμεσα στον ΝΑΟΚΘ και τα Special Olympics. Το ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας. Ότι χρειαστείτε, ο Δήμος Καλαμαριάς θα είναι δίπλα σας”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, δήλωσε: “Εμείς, ως Περιφέρεια, βοηθάμε όσο μπορούμε με δράσεις κυρίως από το ΕΣΠΑ. Είναι σίγουρο ότι θα συνεργαστούμε για να συμβάλλουμε στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας”.

Παρόντες στην εκδήλωση, επίσης, ήταν ο πρόεδρος του Συνδρόμου Down, Σταύρος Τσιφλίκης, ο διευθυντής αθλημάτων Special Olympics Hellas Βασίλης Κασιμάτης, η διευθύντρια Special Olympics Άρτεμη Βασιλικοπούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Βράμπας, και ο έφορος Εθνικών ομάδων Κανόε Καγιάκ Αλέξανδρος Περατικός.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

# Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Καλαμαριάς ευχαριστεί θερμά το Samiotakis Catering για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης στο Bloom Venue.

 

Φωτογραφικό υλικο